Синтетичні та природні складові в парфумах. Зроби вибір

З раннього дитинства я пам’ятаю, як я сприймала світ запахів. Спочатку з’являвся аромат свіжої солодкої булочки, десь в самій глибині мене, і я починала її хотіти. На кухні смажили рибу, це дратувало.
Рочків в три я стала усвідомлювати, що в мені є якась особливість. Навіть слухаючи дитячі пісеньки, я “оздоблювала” їх апетитними запахами. Коли на екрані телевізора йшов якийсь «дорослий» фільм, я відчувала припах тютюну і для мене було абсолютно природно, що через кілька хвилин головний герой закурював. Можливо, так само сприймають світ і парфумери. Вони використовують свої матеріали  так само, як художники використовують кольори, а музикант ноти. 

Натуральні компоненти

Натуральні компоненти високо цінуються за ідеальність композиції. Вони мають глибокі і складні ноти аромату, з величезною кількістю витончених, майже чарівних нюансів.

Запахи природних складових варіюються. Нюанси і відтінки залежать від того, коли і де збирають сировину, як вона обробляється. Вкрай важливий і сам метод видобутку. Квіти, вирощені в Марокко і у Франції, будуть духмяніти по-різному, навіть якщо використовується один і той же метод  вирощування, збору врожаю та вилучення аромату. Таким чином, кожен парфумер може вибрати квіти, які виросли в одній країні, порівнявши їх з квітами з іншої, або віддавши перевагу якомусь одному способу екстракції. Це так само, як з врожаєм винограду для вина.

  • Найбільшим джерелом ароматних сполучень, що використовуються в парфумерії, на сьогоднішній день є рослини. Для виробництва рослинних складових застосовують кору, квіти, суцвіття і нерозкриті бутони.
  • Свіжі фрукти, такі як яблука, полуниця і вишня зазвичай не дають очікувані запахи, тому духи з подібними нотами мають синтетичне походження. Відомі винятки: лист чорної смородини, ваніль і ягоди ялівцю.
  • Для виготовлення парфумів нерідко використовуються листя і гілки: лаванди, пачулі, шавлії, фіалки, розмарину і цитрусових. Листя цінують за «зелений» запах, який вони вносять в парфумерію.
  • З античності в виробництві пахощів і парфумерії широко застосовуються смоли, наприклад, ладан і смирну, використовуються і насіння: коріандр, кмин, какао, насіння моркви, мускатний горіх, кардамон і аніс.
  • У виробництві парфумерії нерідко «беруть участь» дерева: сандал, береза, кедр, ялівець, сосна і рожеве дерево.
  • Природні складові духів роблять також з лишайників і морських водоростей.
  • Компонентами тваринного походження є амбра, мускус, «африканський камінь» і медові стільники.

Синтетичні компоненти

Майстри застосовують нові методи, щоб «обдурити» наші відчуття. Тому штучні запахи, що створюють світ чуттєвого обману, є більш складними і цікавими, ніж здається на перший погляд. Штучні з’єднання можуть забезпечити аромати, які не зустрічаються в природі. Наприклад, відтворюють свіжий морський аромат озону, який набув значного поширення в сучасних парфумах.

Синтетика набагато більш передбачувана, ніж природні ароматичні сполуки. Вона має чисті і яскраво виражені ноти.

Ненатуральні аромати нерідко критикують за неприродність. Тим не менш, деякі штучні складові значно ближче до природних запахів, ніж може здатися. Наприклад, синтетичний запах бананів дуже різноманітний і цілком відтворює аромати безлічі сортів. Такого відчутного ефекту неможливо було домогтися при роботі з природним матеріалом.

Синтетичні ароматичні сполуки частенько застосовують в якості альтернативи тим натуральним компонентам, які нелегко отримати з природних джерел.

Сьогодні природні складові замінюють штучними і в цілях охорони навколишнього середовища.  Таким чином, в парфумерних композиціях натуральний мускус все частіше поступається місцем синтетичному. Тому в давно відомих брендах вантажні версії можуть відрізнятися від сучасних екземплярів. Штучні складові не завжди дешевше натуральних, іноді в силу різних виробничих факторів синтетика є більш коштовною.

Найголовніша відмінність органіки від ненатуральних сполук полягає в тому, що після нанесення духів, природні складові починають брати участь в обміні речовин організму, а ось синтетику організм намагається якомога швидше відкинути.

Альдегідні і синтетичні компоненти нагадують шикарну запашну маску. Природні компоненти зливаються з людиною, всмоктуючись в його шкіру і розкриваючись.

Залишити коментар